Timing eten rondom fietsen

Met een te volle, klotsende maag op de fiets stappen is geen pretje. Om het nog niet over maag/darm klachten tijdens het fietsen te spreken. Maar met honger vertrekken is ook weer niet handig. Wanneer kan je nou het beste eten als je gaat fietsen?
De algemene regel voor wedstrijden of zware training is om 3 uur voor de start je laatste grote, koolhydraatrijke maaltijd te nemen. Dit doe je om je lichaam de tijd te gunnen om alle brandstof te verwerken en op te slaan. Als je te laat eet, gaat de focus van jouw lichaam niet naar de vertering van voedsel, maar naar de inspanning die je tijdens het sporten levert. 
Het is bij zware inspanning het meest optimaal om ver van te voren te eten, maar dit is niet altijd nodig en haalbaar. Als je bijvoorbeeld een rustige duurtraining doet in het weekend, dan is het ook prima om ongeveer 1 tot 1,5 uur voor vertrek te ontbijten. Het verschilt per persoon hoe dit valt, probeer dus te achterhalen wat voor jou werkt. Merk je dat je buikpijn of maag/darm klachten krijgt tijdens het fietsen, dan is het verstandig om iets eerder te gaan eten. 
In de avond na je werk of studie nog een rondje fietsen kan voor de timing ook een uitdaging zijn. Grote kans dat je al redelijk veel honger hebt als je thuis komt, ga je dan eerst je avondeten nemen of spring je gelijk op de fiets?
De een vindt het fijner om een snel koolhydraat naar binnen te werken, zoals rijp fruit of ontbijtkoek en na de training de avondmaaltijd te nemen. Terwijl de ander eerst een echte maaltijd wil. In dit laatste geval is het verstandig om je avondmaaltijd in tweeën te splitsen: het grootste gedeelte van de koolhydraten (pasta/rijst/aardappel) aan de voorkant en de eiwitten/vetten voornamelijk bewaren voor na de training.