De invloed van stress op buikvet

Stress: De een krijgt er enorme zin in snacken van terwijl de ander geen hap meer door z'n keel krijgt. Naast de verandering in eetlust vergroot stress ook nog eens de kans op meer buikvet. Hoe dan?

Bij stress neemt de hoeveelheid cortisol toe in je lichaam. Dit hormoon zorgde er vroeger voor dat je kon vechten of vluchten doordat het lichaam energie vrij maakt uit de opslag in je spieren. Tegenwoordig hoef je bijna nooit meer te vechten of vluchten, maar heeft je lichaam nog wel dezelfde reactie op stress. Er komt energie vrij door je stress-gevoel van bijvoorbeeld een drukke werkdag, maar je gebruikt deze energie niet voor fysieke actie. De overtollige energie wordt vervolgens weer opgeslagen als buikvet.

Als je wilt afvallen is het daarom niet alleen belangrijk om naar voeding en beweging te kijken, maar rekening te houden met slaap, stress en ontspanning. 

Een goede manier om cortisol -het stress hormoon- te verlagen is om te bewegen of in de natuur te zijn. Een rondje fietsen in een mooie groene omgeving is dus niet alleen leuk, maar ook nog eens hartstikke gezond voor je stress niveau!

Heb jij een drukke week voor de boeg? Plan dan gelijk een paar fietsritjes in je agenda zodat je zeker weet dat je door de week genoeg momenten van ontspanning hebt.