Luisteren naar jouw lichaam
Als er iets frustrerend is dan is het wel dat je lichaam niet meewerkt terwijl jij een drukke week hebt en ook nog een aantal trainingen op de planning hebt. Is het dan verstandig om te gaan fietsen, of juist niet? 😵‍💫

De kunst is om aan te voelen waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Soms kan het helpen om juist wél een rustig rondje te gaan fietsen. Dit is vooral als je mentaal moe bent na bijvoorbeeld een drukke werkdag. Je kan dan lekker je hoofd leeg trappen waardoor je weer fit van de fiets af stapt.

Als je voelt dat je lichaam uitgeput is dan is het verstandiger om even gas terug te nemen. De zware intervaltraining omruilen voor een rustiger ritje of juist even met de beentjes omhoog. 

Het voelt misschien tegenstrijdig om even niks doen. Vaak blijven we te lang doorgaan door de angst om de opgebouwde progressie weer te verliezen. Maar soms is het juist nodig om een stap terug te zetten om daarna weer een sprong vooruit te gaan. 

Als jij je lichaam niet geeft wat het nodig heeft, heb je de kans dat je alleen maar achteruit blijft gaan. De signalen die jouw lichaam je geeft zijn als de alarmlichtjes in je auto. Er gaat iets niet helemaal lekker en dit uit zich door bijvoorbeeld hoofdpijn, geen energie of slappe benen. Bedank je lichaam voor deze waarschuwing en probeer te achterhalen waar het behoefte aan heeft. 

Ik heb een paar tips voor je om dit te kunnen achterhalen: 
⏺ Hoe heb je geslapen en hoe werd je wakker vanochtend? Slaap is belangrijk voor je herstel en hoe uitgerust je wakker wordt zegt vaak al veel. 
⏺ Pak een momentje van stilte: de hele dag zijn er allemaal prikkels door telefoons, mensen en de oneindige to-do list. Ga 5 minuten stil zitten zonder afleiding en kijk wat er allemaal in je om gaat en waar je je allemaal druk om maakt. Alles opschrijven kan ook helpen om overzicht te krijgen. Yoga/mindfulness apps zijn hier ook top voor
⏺ Wat heb je gegeten de afgelopen dagen? Je bent wat je eet - stop je bagger in je lijf, grote kans dat jij je dan ook zo voelt.
⏺ Voel! Vaak zijn we geneigd om ongemak gelijk op te lossen. Hoofdpijn? Aspirine erin en door. Sta eens stil bij wat je voelt en waar dit gevoel vandaan komt. Misschien komt de hoofdpijn wel uit je nek doordat je een verkeerde werkhouding hebt.
⏺ Waar heb je zin in of juist niet? Als je écht geen zin hebt om te fietsen - terwijl je het normaal fantastisch vindt - is op zich al een teken dat je nu misschien niet moet gaan.
⏺ Leer je eigen alarmlichtjes herkennen. Krijg je altijd last van je darmen als je teveel stress hebt, of juist nekklachten? De volgende keer als je dit voelt aankomen, kan je misschien al iets eerder bijsturen.

Wees lief voor je lichaam! 🧡