Fietsen op vet verbranding
Er wordt wel eens gezegd dat je in je alleen maar in de vetverbrandingszones moet gaan fietsen als je vet kwijt wilt raken. Het klopt inderdaad dat je lichaam met een lage hartslag voornamelijk vetten gebruikt als brandstof, maar door de lage inspanning is het totaal verbruik aan brandstof niet erg hoog.
Een rekenvoorbeeldje:
Piet gaat een uur op 60-65% van zijn maximale hartslag fietsen en verbrand daarmee 540 kcal. Met deze inspanning komt de energie zo'n 50-60% uit vetten, dit komt neer op 30-36g vet.
Nu gaat Piet een uur fietsen met intervallen op 80% van de maximale hartslag en verband hij 945 kcal. Met deze inspanning wordt 30-35% vet als brandstof gebruikt en wordt er ook 31-36g vet verbruikt.
Het kan dus waardevol zijn om niet alleen te focussen op rustige duurtrainingen om maar vet te verbranden. Het draait bij afvallen om de inname en verbruik van energie in zijn geheel. Door meer te verbranden dan binnen te krijgen, val je af. Tempo intervallen tijdens je fietsrit kunnen hier dus een bijdrage aan leveren. Meer info over type intervallen en trainingen volgen snel!
Wil je deze en andere missers tijdens het afvallen niet meer maken? Download dan mijn gratis e-boek waarin ik de 6 meest gemaakte fouten bespreek.